Vesti

Uskoro izgradnja novobeogradskog naselja

03/Sep/2011
Posle Stepe Stepanovića i dr Ivan Ribar - Uskoro počinje izgradnja novobeogradskog naselja sa 768 stanova, prvi stanari u 2013.

 

 

 

Tokom predstojeće jeseni, država će u Beogradu otvoriti još jedno veliko gradilište. U Ulici dr Ivana Ribara u Novom Beogradu najavljena je izgradnja stambenog kompleksa od 6 identičnih zgrada, sa ukupno 768 stanova, odnosno sa po 128 stanova u svakoj zgradi. Završetak gradnje planiran je, u fazama, do 2013. godine.

 

(Budući izgled naselja)

 

Ukupna vrednost projekta je procenjena na 46 mil EUR, a idejno rešenje je izradio beogradski arhitektonski studio "RAUM", koji čine Aleksandra Raonić, Branislav Ristović i Alen Spahić kao autori i Jelena Petrov kao projektant.

 

- Na konkurs koji je raspisala Građevinska direkcija Srbije (GDS), javilo se više od 50 arhitektonskih timova. Urbanističko-arhitektonsko rešenje koje je ponudio studio "RAUM" izabrano je zbog svog funkcionalnog pristupa koji se ogleda u optimalnom odnosu stambenog prostora i zelenih površina, kao i funkcionalno projektovanim zgradama, stanovima i pratećim sadržajima – kažu u Građevinskoj direkciji za "eKapiju".

 

Stručni žiri bio je sastavljen od predstavnika GDS, Društva arhitekata Srbije, Zavoda za urbanizam Grada Beograda kao i Direkcije za građevinsko zemljište.

 

- Stanovi u ovom naselju će imati od 31 do 70 kvadrata. Od ukupnog broja biće 20% jednosobnih, 50% dvosobnih i 30% trosobnih stanova – objašnjavaju za "eKapiju" u GDS.

 

- Svi stanovi su projektovani po istim principima. U svakom će se jasno izdvajati "dnevna i noćna zona". Planirano je da stanovi budu bez hodnika, sem kod trosobnih, gde će postojati hodnici minimalne dužine.

 

U Građevinskoj direkciji Srbije navode da će u kompleksu biti izgrađen i dovoljan broj parking mesta, kako otvorenih tako i garažnih, koja će u potpunosti zadovoljiti potrebe budućeg naselja. Prema idejnom rešenju, predviđeno je ukupno 920 parking mesta, od kojih bi 570 bilo u podzmenim garažama, a 350 na otvorenom.

 

Takođe, planirana je i izgradnja oko 40 lokala, čije će površine biti od 27 do 68 kvadrata.

 

- Kompleks će obilovati zelenilom, a slobodna površina na zapadnom delu parcele biće uređena kao park sa sportskim terenima, stazama za trčanje, šetanje i vožnju bicikla. Nismo zaboravili ni najmlađe stanovnike naselja, pa planiramo i izgradnju dečijih igrališta – objašnjavaju naši sagovornici u GDS.

 

Oni navode da je u toku priprema tendera za izbor projektanata. Kada bude urađen glavni projekat, u postupku javne nabavke biće izabrani izvođači radova i formirana cena kvadrata na ovoj lokaciji.

 

Kako je ranije najavljivao ministar životne sredine i poslovnog planiranja Oliver Dulić, cena kvadratnog metra u ovom kompleksu mogla bi biti i niža u odnosu na voždovačko naselje Stepa Stepanović, gde kvadrat košta 1.290 EUR.

 

Ovaj projekat uposliće domaće građevince, ali i doprineti ponudi većeg broja kvalitetnih stanova na tržištu, po nižim cenama.

 

Struktura stanova u zgradi

 

U svakoj od šest identičnih zgrada biće napravljeno 24 stana površine 31,2 m2, tri stana od 31,6 m2, 65 stanova od 43,5 m2, i dva od 48,9 kvadrata. Takođe, u svakoj će biti i četiri stana površine 61,9 m2, dva površine 64,8 m2, kao i 28 stanova od 68,4 kvadrata.

 

Izvor: ekapija

Kreditni kalkulatorNovogradnja nekretnine Novogradnja u izgradnji Novogradnja objekat u pripremi